Vad hände?

Längesen sen jag skrev i bloggen. Mitt intresse för mat har ingalunda svalnat men det är en massa annat som kommit i vägen för skrivandet. Ska fundera lite på hur jag ska göra med food4fun.se

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Pulled Pork 1:st timer

Funderat ett tag på att göra pulled pork, denna hippa produkt som ”alla pratar om” och som står att läsa om i princip alla mattidningar.

En bit färsk fläskkarre på 950g. Denna rubbade jag med svartpeppar, lite salt samt en baconkrydda jag fick tag i på jobbet.

Jag la 4 grovhackade schallottenlökar och 4 delade vitlöksklyftor i botten på en gjutjärnsgryta, la köttet uppe på löken, hällde på en dl bbq sås jag hade hemma och satte in den i ugnen, 125 grader. Där fick den stå i 5 tim och 40 minuter, den kunde gott stått en 20 min till eller så skulle jag tagit bort locket och låtit den bli lite småbränd på ytan.

Såsen i botten med all lök mixade jag slät.

Pitabröd
Gullök
Sallad
Tomat
Gurka
Bbq såsen
Vitlökssås (creme fraiche, lite majo, 3 pressade vitlöksklyftor, salt och svartpeppar)

Knö i i brödet, ät och njut med en kall öl (rött vin funkade med).

20140201-232553.jpg

20140201-232610.jpg

20140201-232623.jpg

20140201-232635.jpg

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Kött vs kött

För varje dag som går så blir jag mer och mer frustrerad över den många gånger skit vi tenderar att lägga pengar på i mataffärerna. Sverige är enligt uppgift det land som slänger mest mat i världen och varför är det så? Jag säger inte att alla gör det men en stor del av befolkningen gör det. Är maten för billig så vi skiter i vilket? Frågan är befogad:

– Falukorv kostar mindre idag än för 20 år sen
– Fläskkotlett står helt still, kostar inte en krona mer än för 10 år sen
– Samma sak med färs

De två sistnämnda beror ju givetvis på konumentpackat samt mängd vatten vi vill betala för. Stek en pkt nötfärs som är konsumentpackad och ett pkt nymalen nötfärs.. Kpk färsen släpper ifrån sig mängder av vatten medans den ”riktiga” färsen reagerar på stekningen direkt, som kött ska göra.

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Boil in bag ris – Så utom ordentligt dumt och dyrt

Visst, jag fattar givetvis grejen med att ris kan va stökigt att koka ibland, det fastnar i botten av kastrullen och det kan vara ordentligt jobbigt att få bort, om inte annat tråkigt.
Och boil in bag ris löser ju problemet galant men till en galet hög kostnad. Vanligt ris kostar runt 30 kr/kg, bib ris kostat det dubbla. Om man nu tänker miljö så behöver man inte vara en professor för att förstå bib risets negativa påverkan iom ordentligt mycket mer förpackningsmaterial än mot traditionellt ris.

Tips för den som vill koka ris snabbt:

Häll i mycket vatten i en kastrull och koka riset som om det vore pasta, durka och häll upp!

Tips för den som vill jobba sig lite mer:

Gör som ovan fast blötlägg riset en kvart innan du kokar det, ta sen av det strax innan det är klart och låt riset ånga sig färdigt.

Det är med andra ord inte alls svårt att koka ris.. Skrota bib riset om du vill spara pengar och minska miljöpåverkan!

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Julskinka ”after X-mas”

Varje år när det är ca 1/3 kvar av julskinkan så skär jag ner den i strimlor och fryser ner i lagom stora burkar för ett senare tillfälle. Perfekt till pajer, pizzatopping och pastasåser. Idag blev det en pastasås.

Så..
250 g strimlad julskinka
En halv finhackad gul lök
3 finhackade vitlöksklyftor
10 cm finstrimlad purjo
2 dl grädde
1 dl mjölk
1 fond du chef oxe
Chili Explosion
Svartpeppar
Flingsalt
Riven parmesan

Stek löken i smör och olivolja utan att den får färg, lägg i skinkan, krydda med Chili, svartpeppar och salt. Stek i 4-5 min och rör om några ggr. Häll på grädde och mjölk samt en fond du chef. Koka upp och låt småputtra i 10 min. Under tiden har jag kokat pasta tills den är nästan al dente. Durka och häll i pastan i såsen och låt dra i en minut. Servera direkt med riven parmesan och tomater. Jättegott och jättelätt! Som alltid när jag lagar mat så blir det massor av mat över. Så denna pasta och sås hamnar i en ugnfast form, in i kylen när den svalnat. I morgon lägger jag basilika och mozarella på denna och kör i ugnen.. Minst lika gott och ännu enklare!

20140104-174302.jpg

20140104-174316.jpg

20140104-174328.jpg

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Ibland blir det fantastiskt

En för mig solskenshistoria.. 🙂

Jag har de senaste åren försökt köpa tjocka revben dagen innan julafton vilket alltid slutar med att det inte blir några tjocka revben. Det var likadant i år (för typ 15 min sen). Jag skulle hämta 4 kg 70/30 färs som jag beställt (?) och tänkte då kolla efter revben. Så klart fanns det bara små spareribs. Jag gick in till styckningsrummet och damen jag beställt färsen av stod där. Jag fick min färs och som alla andra år så beklagade jag mig över att det inte fanns några tjocka revben. Hon sa: ”revben måste du beställa lille vän” och hon såg väl min besvikelse i mina ögon och sa: ”jag har beställt och kan avstå mina för jag har frysta hemma”, varpå hon hämtade sina revben och la dessa ihop med min färs.. Detta kommer jag inte att glömma av.. Denna butiken kommer att dra ordentlig nytta av denna damens omtanke..
God Jul!

20131223-181359.jpg

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Pasta

Jag hade 3 skivor italiensk skinka (kokt) kvar, strimla denna med kniv, peta med 1 hackad chalottenlök, en finhackad vitlök, olivolja i pannan, häll på en skvätt kikkoman, koka pasta nästan färdig, durka, släng i pastan i pannan, rör runt, på med riven parmesan och vips blev det en god pastamåltid! Enkelhet slår fanimej allt!

20131221-194726.jpg

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Potatis & Löksoppa

Blev dåligt med soppa under den annars så vanliga soppmånaden november. Tur att man bor i Gbg och ej kan förväntas riktig vinter i december, en extra soppmånad för mig!
Potatis & Löksoppa är enkelt, snabb och gott och värmer fint efter en dag ute i regn och rusk.

För 4 personer:

5 mellanstora potatisar
3 lökar
1,2 liter vatten
1,5 dl grädde
1 kruka timjan
2-3 tärningar kung markatta grönsaksbuljong
Salt
Peppar

Skala och skär potatisen i 1 cm kuber
Hacka löken
Bryn försikigt potatis och lök i smör i en stor kastrull
Tillsätt vattnet samt buljongtärningarna och låt koka i 10-15 min (tills potatisen är mjuk)
Mixa allt med stavmixer tillsammans med finhackad timjan, mixa så blandningen blir riktigt slät
Tillsätt grädde, salt och svartpeppar, mixa ihop, smaka av och servera med knäckemacka med smakstark ost.

20131214-150307.jpg

20131214-150321.jpg

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Vad kan man göra med 500g eko nötfärs?

Joo.. Man kan göra enligt nedan:

Finhacka en halv stor gul lök (eller en hel liten)
Stek löken fint i smör
Blanda ett ägg, en skvätt grädde, lite ströbröd, en tsk dijonsenap, svartpeppar från kvarnen, en msk kikkomansoja, en ordentlig näve hackad persilja och en skvätt kalvfond
Häll i den fint stekta löken och blanda runt till en jämn och fin smet
Forma 4 lika stora ”bullar” och platta ut dem
Riv parmesanost och lägg osten i mitten på två av biffarna
Lägg de andra biffarna som ett lock på de två med parmesan och jämna till dem så de blir fina och jämna i kantera

När det nu kommer till tillagningen så kan man antingen steka dem helt färdiga i panna med smör, det kräver en hel del vändande men ger dig samtidigt möjligheten att ösa smör över biffarna under stekningen, eller så steker du på dem på vardera sida och låter dem bli färdiga i ugnen (200 grader) i pannan (se till att pannan klarar att stå i ugnen) tills de håller ca 65 grader.

Låt dem sen vila i folie eller i pannan med lock på.

Skiva sen upp dem som om de vore en köttfärslimpa, servera med romansallad, skivade tomater, skalad gurka, rödlök och riven parmesanost.. Enkelt och gott!

20131110-135325.jpg

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Göra egen korv hemma

I helgen ska jag testa att göra egen korv. Ska testa ett kit innehållande allt jag behöver och enbart köpa till finmalen färs. Återkommer med bilder

20130912-113830.jpg

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar